Sağlıklı ilişkiler için 3 temel adım: Empati, coşku ve destek

Bütün iyi ilişkilerin, genelde tarafların birbirine saygı duymasına ve açık, net bir şekilde iletişim kurabilmelerine dayandığını biliyoruz.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:13 Eki 2022 - 23:26

Güncellenme

:21 Ara 2024 - 23:42

Sağlıklı ilişkiler için 3 temel adım: Empati, coşku ve destek

İlişki, en az iki tarafın içinde olduğu bir çember. Her ilişki farklı ve biz her ilişkide farklıyız. Hiç düşünmüş müydün bunu?

Bu aralar gündem ilişkiler. Hem burada hem yurt dışındaki danışanlarımla yaptığımız koçluklarda, kurumsal eğitimlerde, dil, din, cinsiyet, sosyal durum, kariyer yolu… Her şeyden bağımsız bir şekilde ortak gündem ilişkiler. Yaz artık Temmuz ayı ile birlikte resmen başladı diye mi, sosyalleşmeler arttı diye mi, yoksa tatil zamanı, bizde bayram geliyor vs… Neden ne olursa olsun ilişkiler, ilişkilerde var olmak, ilişkileri sağlıklı bir şekilde sürdürmek veya noktalamak…

Ben de biraz “sağlıklı bir ilişki nasıl olur”dan bahsedeyim istedim. Eşle, çocukla, anneyle, babayla, arkadaşla, ortakla… Her ilişkiye uyarlanabilecek basit birkaç öneri yazmak istedim size.

Tabii, sağlıklı bir ilişki dediğimiz şey ne?
Aslında herkese göre cevabı ufak tefek değişkenlik gösterebilir, ancak temelinde cevabı bence basit: İnsanın kendini iyi, mutlu, huzurlu, güvende hissettiği ilişki, sağlıklı bir ilişkidir.

Bütün iyi ilişkilerin, genelde tarafların birbirine saygı duymasına ve açık, net bir şekilde iletişim kurabilmelerine dayandığını biliyoruz. Bunlar ilişkide bir anda olmaz, emek ister ve iki tarafın da sorumluluğu altındadır. Sağlıklı bir ilişkide taraflar birbirinin sınırlarına saygı duyar, baskı ve zorlama yoktur, kişiler kendi kararlarını verebilir ve kendini, özünü ifade edebilir.

Sağlıklı bir ilişki için 3 madde

1. Empati

Karşındaki kişi ile aynı fikirde olmasan bile onun söylediklerini dinliyor, önemsiyor ve anlamaya çalışıyor musun?
İşte bunun adı empati. Eğer diğer kişi üzgün hissediyorsa, kafası karışmışsa, incinmişse; onunla ilgilenmek ve özen göstermektir. Onun tüm hallerine alan tanımak ve yanında olabilmektir. Empati çoğu zaman, soru sormaya, beklemeye, dinlemeye ve “Seni duyuyorum” demeye izin vermektir.

2. Coşku

Coşku, şevk, heyecan, işte o istek… Nasıl demek istersen de. “Aşktan bile daha üstündür. Duyguların efendisidir” diyenler var. Pek çok insanın karşı tarafa bir sevgisi var belki, ancak ilişkilerde coşku yok. Samimiyet, canlılık, birbirini önemseme, güzel enerjiler ne kıymetli şeyler. Ve birlikte bir sorunu çözme ve hayatı paylaşma konusunda hevesli olmak oldukça önemli. Bu bir fincan kahve olabilir, bir film, bir tatil, tüm ömür…

3. Destek

En güçlü ilişkiler cesaretlendirme üzerine kuruludur. Sağlıklı her türlü ilişkide taraflar şikayet etmekten veya reddetmekten beş kat daha fazla birbirlerini övme eğilimindeler. İlişkilerinde diğer kişiyi cesaretlendirip destekleyebilirsin. Bu çok önemli ve insani… Hayatı beraber oluşturuyor, paylaşıyor ve şekillendiriyorsunuz.

Bu sadece “ben” hikayesi değil, “biz” hikayesi. Ve hayatta ilişkilerimizle varız. İnsan sosyal bir varlık. Tek başına değil, “biz”ken var. Sosyal kapitalimiz ne kadar güçlüyse o kadar iyi, sağlıklı, keyifli ve uzun yaşarız. Bunu geliştirmenin yolu da basit aslında: Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan karşındakine öyle davran. Bekleme illa o yapsın diye. Yap gitsin. Hayatının ve ilişkilerinin sorumluluğunu al. Kendin için.

Çok sevdiğim ve zor zamanlarda bana yol gösteren bir pusulam var, seninle de paylaşmak isterim: “Haklı olmak mı, mutlu olmak mı?” Seç. Doğru ya da yanlış yok, seçim var. Seçim yaptıktan sonra da sorumluluğunu almak…

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: