Online Taciz (Siber Stalking) Nedir?

Stalking sandığınız kadar masum değil.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:09 Eki 2022 - 11:12

Güncellenme

:21 Ara 2024 - 20:12

Online Taciz (Siber Stalking) Nedir?

Online veya siber taciz, başka bir kişiyi çevrimiçi olarak taciz veya takip etmek için internet ve diğer teknolojilerin kullanılması anlamına gelir ve hukuken potansiyel olarak suçtur. Siber zorbalığın ve yüz yüze takip etmenin bir uzantısı olan bu online taciz e-postalar, kısa mesajlar, sosyal medya gönderileri ve daha fazlası biçiminde olabilir ve genellikle metodik, kasıtlı, ısrarcıdır. Çoğu zaman, maruz kalan kişi hoşnutsuzluğunu ifade etse veya kişiden durmasını istese bile etkileşimler sona ermez. Hedefe yönelik içerik genellikle uygunsuz, hatta bazen rahatsız edicidir; bu da kişinin endişeli hissetmesine yol açabilir.

Online taciz (siber stalking) örnekleri

Söz konusu stalking olduğunda, bu davranışta bulunanlar, hedeflerini taciz etmek, küçük düşürmek, korkutmak ve kontrol etmek için çeşitli teknikler kullanır. Aslında, siber stalking yapanların çoğu, teknolojik açıdan bilgilidir ve hedeflerini taciz etmek için birçok yol bulurlar. İşte siber stalking yapan kişilerin yapabileceklerine ilişkin bazı örnekler:

İnternette kaba, saldırgan veya müstehcen yorumlar yayınlamak Aynı gruplara ve forumlara katılarak hedefi çevrimiçi takip etmek Hedefe tehdit edici, kontrol edici veya açık saçık mesajlar veya e-postalar göndermek Hedefi tehdit etmek veya şantaj yapmak için teknolojiyi kullanmak Hiçbir alakası olmasa bile gönderilerde hedefi etiketlemek Hedefin çevrimiçi yayınladığı her şeye yorum yapmak veya beğenmek Sosyal medyada hedefi takip etmek için sahte hesaplar oluşturmak Hedefe tekrar tekrar mesaj göndermek Hedefin çevrimiçi hesaplarına saldırmak veya onları ele geçirmek Müstehcen fotoğrafları gasp etmeye çalışmak Hedefe istenmeyen hediyeler veya eşyalar göndermek Gizli bilgileri çevrimiçi olarak yayınlamak Hedefin gerçek veya sahte fotoğraflarını yayınlamak veya dağıtmak Hedefi kendi cinsel içerikli fotoğraflarını göndermek Hedefi utandırmak için tasarlanmış sahte gönderiler oluşturmak İzleme cihazları kurarak hedefin çevrimiçi hareketlerini takip etmek Gizlice kaydetmenin bir yolu olarak hedefin dizüstü bilgisayarında veya akıllı telefonundaki kameraya girmek Durması istendikten sonra bile taciz edici davranışa devam etmek

Siber stalking’in sonuçları

Tahmin edeceğiniz gibi, online taciz veya siber stalking de hedef alınanlar için çeşitli fiziksel ve duygusal sonuçlara neden olur. Örneğin, çevrimiçi tacize uğrayanlar sıklıkla öfke, korku ve kafa karışıklığı yaşarlar. Ayrıca uyumakta zorluk çekebilir, hatta mide rahatsızlığından şikayet edebilirler (*).

Siber tacizin sonuçları, kişinin zihinsel sağlığını ve genel refahını da etkiler. Sıklıkla, siber tacizin hedefi olan kişiler sıkıntı, endişe ve depresyon yaşarlar. Siber tacizin hedeflerinin travma sonrası stres bozukluğu ve intihar düşüncesi yaşayabileceğine dair raporlar bile var! (*)

Eğer siber stalking yaşıyorsanız yardım için emniyetle iletişime geçmeniz önemli. Eğer siz veya sevdiğiniz biri acil tehlike altındaysanız 112’yi aradığınızdan emin olun. Ayrıca bir ruh sağlığı uzmanından yardım almayı da düşünmelisiniz. Duygularınızı işlemenize yardımcı olabilir ve yaşadıklarınız için size destek sağlayabilirler.

Online taciz (siber stalking) nasıl önlenir?

Siber stalking’in önlenmesi noktasında, çevrimiçi ortamda kendinizi korumak için gerekli önlemleri almanız önemli. Online tacizi tamamen önlemek mümkün olmasa da güvenliğinizi artırmak ve gerçekleşme olasılığını azaltmak için atabileceğiniz adımlar var.

Güvenliği önceliklendirin: Online tacizi önlemenin ilk adımı, cihazlarınızın ve çevrimiçi hesaplarınızın mümkün olduğunca güvenli olmasını sağlamak. Bu noktada güvenli şifreler koyabilir, şifrelerinizi düzenli aralıklarla değiştirebilirsiniz. İyi bir dijital hijyen uygulayın: Kendinizi online tacizden korumak için iyi dijital hijyen uygulamak da önemli. Bunun anlamı, çevrimiçi olarak yarattığınız dijital ayak izlerinin farkında olmak ve hesaplarınızı, kimliğinizi korumak için adımlar atmak.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: