Meyve ve sebzelerdeki nitratlardan nasıl kurtuluruz
Modern gıdalarda biriken nitratlar, on yıldan fazla bir süredir bizi korkutuyor. Ve sebepsiz değil - vücudumuza yiyecek veya içme suyu ile girerek, bu nitröz asit tuzları (nitritler) hızla kana emilir.
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:28 Eki 2022 - 17:25
Güncellenme
:16 Kas 2024 - 19:00
Hemoglobine bağlanarak oksijen taşımasını engelleyerek vücudun sözde oksijen açlığına neden olurlar. Bu en sık olarak tırnakların siyanozu, burun ucu, dudaklar, artan solunum ve kalp atışı ile kendini gösterir.
Genel olarak en büyük miktarda nitratın bitkisel gıdalarda biriktiği kabul edilir - sebzelerde, meyvelerde, yeşilliklerde. Genellikle sokaktaki basit bir adam onları kaynatır ve suyu boşaltır veya kabuğunu keser. Ancak besinlerin çoğu bu şekilde kaybolur.
Ürünlerin faydalı özelliklerinin minimum kaybıyla nitratların vücut üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olan teknikler:
- Sera sebzelerinden ve yeşilliklerden kaçının;
- Lahana yemeden önce, yanında yaprakları olan sapından kurtuluruz;
- Salatalık ve turp iyice yıkanmalı;
- Havuçlar en iyi soyulur;
- Yeşillikleri ve yapraklı sebzeleri kullanmadan önce yarım saatten fazla bol suda bekletin, sonra durulayın;
- Sebzelerin uzun süreli depolanması ile içlerindeki nitrat miktarı azalır;
- Sebze ve meyveler sağlam ve olgun seçilmelidir;
- Bazı vitaminlerin (A, E ve C) nitratların zehirli nitritlere dönüşmesini engellediği tespit edilmiştir. Bu nedenle özellikle kış aylarında multivitamin preparatları almak önemlidir.