Klasik Kitap Önerileri: Dünya Klasikleri
Bu kitaplar geçmişten bugüne sınırları aştılar ve kavramlara meydan okudular!
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:07 Eki 2022 - 23:00
Güncellenme
:22 Kas 2024 - 02:18
Klasik romanları herkes sever ama nereden başlamalı? Jane Austen'den Charles Dickens'a, Toni Morrison'dan Fyodor Dostoyevski’ye kadar dünya klasikleri o kadar geniş bir alana sahip ki içinde kolayca kaybolabilirsiniz. Bu yüzden sizin için en sevdiğimiz klasikleri bir araya getirdik. Ortaya çıkan bu mutlaka okunması gereken klasik kitap önerileri, maceranıza başlamak için ilham bulmanın mükemmel bir yolu!
Yazımızda aile destanlarından distopik kurguya, romantizmden tarihi kurguya kadar herkesin sevebileceği bir şeyler var.
Klasik kitap önerileri
Pek çok okuyucu yeni çıkanları tercih etse de ünlü klasik kitaplar güzel düzyazıları, karmaşık karakterleri veya yazıldığı andaki hayatı yakalama yetenekleriyle akılda kalan, dikkate değer edebiyat eserleri. Eğer siz de en güzel klasik kitaplar hangileri merak ediyorsanız, çok satanlardan daha az bilinen değerli eserlere kadar pek çok tavsiye barındıran yazımızı okumaya devam edin.
Bülbülü Öldürmek, Harper Lee (1960)
Dünya klasikleri kitap önerileri listemizin ilk önerisi Bülbülü Öldürmek. Zamanın ötesinde bir roman olan Harper Lee'nin Pulitzer ödüllü eseri; ırk, eşitsizlik ve ayrımcılık konularını hem hafif bir dille hem de şefkatle ele alıyor. Eğer henüz okumadıysanız insanların birbirine nasıl davrandığına dair sarsıcı ve dokunaklı güzel bir hikaye okumaya hazır olun.
Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel Garcia Marquez (1967)
Yüzyıllık Yalnızlık, yabancı klasik kitapların en bilinenlerinden desek hiç de abartmış olmayız. Gabriel Garcia Marquez’in çok kuşaklı, geniş kapsamlı başyapıtı, İspanyol edebiyatı için gerçekten bir dönüm noktasıydı. Kitapta sihirli gerçekçilik en iyi şekilde aktarılıyor. Yer yer eğlenceli yer yer de dokunaklı olan bu kitap, haftalarca zamanın amansız yürüyüşü üzerine düşünmenize yol açacak.
Küçük Kadınlar, Louisa May Alcott (1869)
Küçük Kadınlar da en çok okunan klasikler arasında ilk sıralarda geliyor. Bu keyifli kitap ilk olarak 1869'da yayınlandı ve konusu yazarın kendi ailesiyle olan erken yaşamına dayanıyor. İç Savaş sırasında New England'da hayatta kalmaya çalışan dört kız kardeşi Jo, Beth, Meg ve Amy'yi takip ediyor. Babaları savaştayken ve anneleri onları desteklemek için mücadele ederken sadece birbirlerine bağımlı olan kızlar, bu aşk, kardeşlik, savaş ve kimlik hikayesinde babalarının güvenliğinden başka pek bir şey düşünmezler. Muhtemelen duyduğunuz ama belki de okumadığınız bu harika romanı sadeliği, zamansız hayat dersleri ve her kız kardeşin büyüleyici bireyselliği için seveceksiniz.
1984, George Orwell (1949)
En güzel dünya klasikleri arasında gösterilen 1984, distopik bir geleceği öngörüyor. Romanda, siyasi hicivci George Orwell, yalnızca halkın değil, bireylerin anlatısını da kontrol etmeyi amaçlayan, her şeyi gören bir hükümet fikri olan "Big Brother" kavramını tanıtıyor. Gerçek Bakanlığı için çalışıyor ve Big Brother’ın gündemine uyan yalanlarla tarihleri yeniden yazıyor. Hikaye oldukça yaratıcı ve güçlü. 1984’ü okurken; teknolojinin gelişmesiyle birlikte mahremiyet fikrimiz değiştikçe, kitapta farklı mesajlar bulmaya devam ettiğimiz korkutucu bir dünyaya tanık olacaksınız.
Suç ve Ceza, Fyodor Dostoyevski (1866)
Klasik kitap önerileri listemizin bir diğer romanı Suç ve Ceza. Bu roman, derin bir zihinsel çözülme yaşayan bir adamın ustaca ve tamamen büyüleyici bir tasviri. Raskolnikov'un yaptığı hiçbir etik pazarlık, onu ruhunda yuvalanmış asalak suçluluktan kurtaramaz. Şöyle söyleyelim; eğer siz de çoğu insan gibi Breaking Bad'i sevdiyseniz, bu romana da bayılacaksınız.
Moby-Dick, Herman Melville (1851)
Moby-Dick, çok sevilen yabancı klasik kitaplardan biri. Öyle ki 1851'den beri tüm Amerikalı yazarlar, aynı balinanın peşinde: Bir şekilde Melville'inki kadar epik ve etkili bir roman yazmak! Harika karakterler, harika bir dil ve hatta en iyi açılış cümlesine sahip…
Gazap Üzümleri, John Steinbeck (1939)
Klasik kitap önerileri listemize soluksuz devam ediyoruz. Gazap Üzümleri, belki de John Steinbeck'in en iyi romanı. Bu güzel kitap iyi bir şekilde çağrıştırıcı olsa da sonunda yıkıcı. İş ve daha iyi bir gelecek arayışında göç… Başlı başına bir modern zaman hikayesi.
Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley (1932)
Cesur Yeni Dünya’da yazar Aldous Huxley genetik, ilaç ve teknolojideki dikkate değer ilerlemelerle ütopik görünebilecek bir distopik toplum hayal ediyor. Bu hayali Dünya devletinde, insanlar yapay olarak üretiliyor ve önceden belirlenmiş sınıflara ayrılıyorlar. Sonra da egemen düzene hizmet etmekle görevlendiriliyorlar. Sisteme yalnızca, dışlanmış statüsüne rağmen bireyselliğe değer veren bir yabancı olan Bernard Marx meydana okuyor…. Roman, 1932'de basılmasına rağmen, ürkütücü bir şekilde yansıttığı gerçeklerle bugün de okuyucuyu korkutmaya devam ediyor.
Sevilen, Toni Morrison (1987)
Modern klasik kitap önerilerine devam ediyoruz. 1988'de Toni Morrison, 1987'de yazdığı Sevilen romanıyla Pulitzer Ödülü'nü kazandı. Kitap, köle olarak doğup Ohio'ya kaçan, ilk anıları ve mezarı üzerinde sadece "Sevilen" yazan isimsiz bebeğinin hayaletinin musallat olduğu Sethe'yi konu alıyor. Sevilen gerçekten geçmişimizin acılarına rağmen insan ruhunun, psikolojik yaraların ve umudun direnci hakkında derinden duygusal ve derinden dokunaklı bir hikaye.
Yüzüklerin Efendisi, JRR Tolkien (1954)
İşte ünlü klasik kitaplar dendiğinde mutlaka akla gelenlerden bir tanesi daha! Belki de şimdiye kadar anlatılan en büyük hikaye, JRR Tolkien'in inanılmaz uhrevilik üçlemesi, daha önce rastlanmadık şekilde hobbitler, cüceler, elfler ve orklar dünyasına hayat verdi! Nihayetinde bir dostluk hikayesi ve iyi ile kötü arasındaki savaş, Orta Dünya'nın kurgusal dünyası, parçalarının toplamından çok daha büyük oldu.
Huckleberry Finn'in Maceraları, Mark Twain (1884)
Mark Twain’in bu romanı, Huck Finn ve Tom Sawyer ile Mississippi Nehri'nde görünüşte basit bir macera ama biraz daha derinlerine inildiğinde okuyucuya kölelik, suistimal ve yozlaşmanın alt akıntılarını keşfettiriyor. Öyle ki Hemingway bu romanı “sahip olduğumuz en iyi kitap” olarak nitelemişti. Çocukken okumadıysanız bile bir yetişkin olarak mutlaka okumanızı öneririz. Bu kitap genç bir çocuğun kendi kendine düşünmeyi nasıl öğrendiğini ve bizim de bunu nasıl yapabileceğimizi gösteriyor. Komik, tatlı ve üzücü; hatta bazen hepsi aynı paragrafta…
Geceyarısı Çocukları, Salman Rushdie (1981)
Klasik kitap önerileri listemize harika bir öneriyle devam ediyoruz. Geceyarısı Çocukları kokulardan, seslerden, çarpmalardan ve darbelerden oluşan içgüdüsel bir hikaye. Hatta kendinizi 20. yüzyılın en büyüleyici ve çalkantılı dönemlerinden birine, olağanüstü bir şekilde kaptırmanın mükemmel bir yolu. Kitapta Hint alt kıtasının bölünmesinin tarihi, keyifli bir alegori olarak anlatılıyor.
Çavdar Tarlasında Çocuklar, JD Salinger (1951)
En çok okunan klasiklerden biri olan Çavdar Tarlasında Çocuklar, ilk kez 1951'de yayınlandı ve küfürlü, cinsel dil kullanımı nedeniyle 50'li ve 60'lı yıllarda büyük ilgi gördü. Bu gençlik kaygısı hikayesi, 16 yaşındaki Holden Caulfield'in Pennsylvania'daki okul döneminin bitişiyle Manhattan'a dönüşü arasında geçen üç günün ardından geçiyor. Holden, duygusal olarak hazırlıklı olmaktan uzak olsa da yetişkinliğin eşiğinde hem çocuksu hem de yetişkin benzeri bir sesle karmaşık bir karakter. Hikaye Holden'ın bakış açısıyla anlatılmasına rağmen, JD Salinger hikayede, okuyucuların çocuğun ruhunu kendisinin bile anlayabileceğinden daha derinden anlamasını sağlayan duygusal bir alt akıntıya yer veriyor.
Gurur ve Önyargı, Jane Austen (1813)
Elizabeth Bennet ve Bay Darcy'nin başrolde olduğu bu fırtınalı aşk romanı, eğlenceli ve cilveli bir sosyete aşk hikayesini konu alıyor. Elizabeth, Bay Darcy'nin kibirli ve kendini beğenmiş tavırlarıyla yan yana duran bağımsız ve dikbaşlı bir kadın. Her iki karakter de başlangıçta diğerinden özellikle hoşlanmasa da romantizmi, küçük sözler ve esprili şakalar üzerine kurulu tomurcuklanan bir dostluktan gelişiyor. Ardından sınıf, evlilik ve ilk izlenimler gibi büyük temaları ele alan ikonik bir aşk hikayesine dönüşüyor.
Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll (1865)
Alice farklı, zeki ve cüretkar biri. Bu yüzden Lewis Carroll'un unutulmaz karakterlerle dolu hikayesindeki bu becerikli genç kızdan hepimiz ders alabiliriz. Bilmeceler ve kelime oyunlarıyla dolu baş döndürücü bir hikaye, 150 yılı aşkın bir süredir zamanının çok ötesinde bir kadın kahramana ev sahipliği yapıyor. Belki de hepimiz arada sırada bir tavşan deliğinde kaybolmalı ve kahvaltıdan önce altı imkansız şeye inanarak çıkmalıyız!
Floss Nehrindeki Değirmen, George Eliot (1860)
Dünya klasikleri kitap önerilerimize devam ediyoruz. Maggie Tulliver tutkulu, dürtüsel ve zeki biri olsa da arzuları ailesinin beklentileriyle çatışır ve acı sonuçlara yol açar… Eliot, en güçlü ve etkileyici romanlarından birini yazmak için kırsal kesimde yetiştirilmesinin hayal kırıklıklarından yararlanmış. Floss Nehrindeki Değirmen, kesinlikle herkesin okuması gereken bir klasik. Toplumun izin verdiğinden fazlasını arzulayan zeki bir kızın muhteşem bir dille anlatılmış hikayesi.
Dracula, Bram Stoker (1897)
"Drakula", modern edebiyatın vampir hikayelerinden çok daha karmaşık bir gotik korku romanı. Bir dizi mektup, gazete makalesi ve günlük girişi olarak yazılan hikaye, bir grup sivil onu avlarken ölümsüz laneti yaymak için Transilvanya'dan İngiltere'ye hareket eden Kont Drakula'yı takip ediyor. Bu roman, korku ve gotik temalarla dönse de cinsellik ve hastalıkları çevreleyen Viktorya dönemi korkularıyla ilgili mesajları da gözler önüne seriyor.
Deniz Feneri, Virginia Woolf (1927)
Klasik kitap önerileri listemizin bir diğer önerisi olan Deniz Feneri, kuralları pek az dikkate alan cüretkar bir roman. Kitapta tutarlı bir anlatıcı, yetersiz diyalog ve neredeyse hiç olay örgüsü yok. Her şeyden sıyrılıp ilişkiler, doğa ve algının çılgınlığı üzerine nefes kesici ve lirik bir meditasyonla baş başa kalıyoruz. Woolf’un bu harika eserini okurken siz de bir uçurumun tepesinde bekliyormuş gibi denizden esen meltemi iliklerinize kadar hissedeceksiniz.
Sefiller, Victor Hugo (1862)
Sefiller, Victor Hugo'dan sürükleyici bir destan ve tamamen tatmin edici bir okuma. Aşk, öfke, drama ve zeka dolu. Bu harika dünya klasiği, 19. yüzyıl Fransa'sının sosyo-ekonomik adaletsizliklerinin arka planında, kurtuluşun gücü ve iyi bir kalbin güzel bir hikayesi.
Monte Kristo Kontu, Alexandre Dumas (1844)
Klasik kitap önerileri listemizin son önerisi Monte Kristo Kontu. Alexandre Dumas'ın tüm duyguları hissettirecek destansı romanı, adeta intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunun en iyi örneği. Hatta bu kitap için en iyi klasik masal demek de mümkün! Masumiyetin, romantizmin, ihanetin, acıların, intikamın ve daha da önemlisi insanın tüm hayata karşı kazandığı zaferin bir hikayesi…