İlişkide ara vermek ne zaman iyi bir fikirdir, ne zaman değildir?

Birçok çift, ilişkide yaşadıkları zorluklar karşısında ara vermek isteyebilir; çünkü ilişkilerinden tamamen vazgeçmek istemezler.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:14 Eki 2022 - 13:14

Güncellenme

:22 Ara 2024 - 17:06

İlişkide ara vermek ne zaman iyi bir fikirdir, ne zaman değildir?

Birçok çift, ilişkide yaşadıkları zorluklar, verdikleri mücadeleler ya da karşılaştıkları şüpheli duygular karşısında ara vermek isteyebilir; çünkü ilişkilerinden tamamen vazgeçmek istemezler. Partnerler birbirlerine değer verseler de çözülemeyen bazı sorunlar ya da sonu gelmeyen tartışmalar, kavgalar, ara vermenin iyi bir fikir olduğu düşüncesini yaratabilir. Peki, ilişkide ara vermek her zaman doğru mu bir karar mıdır? Ya da çiftlerin ara vermeye karar verdiklerinde nelere dikkat etmeleri gerekir? Gelin, ilişkide ara vermek ne zaman iyi bir fikir, ne zaman değil birlikte keşfedelim ve daha yapıcı, sağlıklı ve başarılı bir şekilde ara vermek için partnerlerin dikkat etmesi gerekenlere yakından bakalım.

İlişkide ara vermek ne zaman iyi bir fikirdir?

Ara vermek, özellikle ayrılık fikrine karar veremediğiniz durumlarda sizin, partnerinizin ve ilişkinizin ihtiyaçlarına daha iyi karşılık verebilmenin etkili bir yolu olabilir. Bir şeyleri nasıl daha iyi hale getirebileceğinize, olumsuzlukları nasıl düzeltebileceğinize ve en önemlisi birlikte yola nasıl devam etmek istediğinize karar vermenize imkan tanıyabilir. En önemlisi de kendinize odaklanarak gerçekten ne istediğinizi keşfetmenize yardımcı olabilir. Peki hangi durumlarda ara vermek iyi bir fikirdir?

1. İlişkiniz toksik bir döngünün içindeyse

Partnerinizle aranızdaki güçlü hisleriniz, sürekli olarak iletişim sorunları, güven sorunları veya karşılanmayan ihtiyaçlar tarafından gölgeleniyorsa biraz ayrı kalmanız ikinize de iyi gelebilir. Birbirinizi çok sevdiğinizden, değer verdiğinizden emin olsanız da sevgi, tek başına sorunları çözmek için yeterli olmayabilir. Yeterince düşünmek, sorunlarınızı nasıl çözebileceğiniz üzerine yoğunlaşmak, ilişkinizin zaman zaman içinde bulunduğu toksik döngüyü kırmak için ara vermek ilişkinizin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine ve gelişmesine yardımcı olabilir.

2. İlişkide olmak istediğinizden emin değilseniz

Bir ilişkide olmak için hayatta doğru yerde olup olmadığınızı merak ediyor olabilirsiniz. Belki kendinize yoğunlaşmak, kariyerinizle ilgili değişiklikler yapmak, yaşadığınız şehirden taşınmak veya farklı atılımlar yapmayı isterken ilişkinizle ne yapacağınız konusunda emin olamıyorsunuz… Öyleyse, hem kendinizle ilgili yapmak istediklerinizi hem de tamamen bağlanmaya hazır olup olmadığınızı anlamak için zaman ve yalnızlık size iyi gelebilir.

3. Sarsıcı bir durumla karşı karşıyaysanız

Bazen, hepimiz hayatımızda veya ilişkimizde istemediğimiz, nasıl tepki vereceğimizi bilemediğimiz durumlar ile karşılaşabiliriz. Duygusal olarak yıpratıcı bir olay karşısında ne yapacağımızı kestiremeyiz ve biraz zamana, yalnız kalmaya ihtiyacımız olduğunu düşünebiliriz. Belki acı bir kayıp, belki ihanet, sadakatsizlik, ilişkinizin içinde sizi zorlayabilir. Bu gibi durumlarda hem partnerinizle aranızdaki iletişime hem ilişkinize zarar vermemek, hem de kendinizle baş başa kalarak ne yapacağınıza karar vermek için partnerinizle anlaştığınız süre zarfında ilişkinize ara vermeniz iyi bir fikir olabilir.

4. Partnerinizin doğru kişi olup olmadığını merak ediyorsanız

Yalnız kalmaktan korktuğunuz, bir ilişki içerisinde olmadığınızda ne yapacağınızı bilemediğiniz için mi partnerinizle birliktesiniz yoksa gerçekten onu sevdiğiniz, ona değer verdiğiniz, kısaca ‘o’ olduğu için mi? Eğer bağlılığınızın ilişkide olma fikrine mi yoksa partnerinize karşı mı olduğunu sorguluyorsanız bunu anlamak için ilişkinize biraz ara vermek zihninizde ve kalbinizdeki bazı şeylerin netleşmesini sağlayabilir.

Uzun lafın kısası, hem kendinizi hem de ilişkinizi geliştirerek, daha sağlıklı bir şekilde partnerinizle çıktığınız yolda ilerlemenizi sağlayacak gerekçeleriniz varsa ilişkinize biraz ara vermek ikinize de iyi gelebilir.

5. Ayrılık fikrinden emin değilseniz

Ayrılık için geçerli sebepleriniz olsa bile bazen karar vermek kolay olmayabilir. İçinize dönüp, kendinizi dinleyip, yaşadıklarınızı ve yaşamak istediklerinizi düşünerek kararınızdan emin olmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ara vermek ve partnerinizle birbirinizden ayrı zaman geçirmek gerçekten ne istediğinize karar vermenize yardımcı olabilir.

İlişkide ara vermek ne zaman iyi bir fikir değildir?

Bir ilişkide ara vermek, her zaman doğru karar olmayabilir. Bazen ara vermek partnerler arasında daha fazla soruna, çözülmesi giderek zorlaşan karmaşık durumlara ve/veya olası bir ayrılığa sebep olabilir. Yani, ilişkideki ters giden şeyleri toparlamak isterken her şey bir anda tepetaklak olabilir. Bazı durumlarda ara vermek, ilişkiyi daha riskli hale getirebilir. Örneğin:

1. İlişkinizde güven sorunları varsa

İlişkinize ara vermek için tehlikeli zamanlardan biri, partnerinizle aranızdaki güvenin tam oturmadığı ya da sarsıldığı anlardır. Ara vermek, aranızdaki güven problemlerini daha da üst seviyelere taşıyarak çözülmez kılabilir. Farklı sorunları çözmek için ara verdiğinizde aranızdaki güven probleminden dolayı ikiniz de zor zamanlar geçirebiliriz. Ara vermeden önce ya da ara vermek yerine birlikte aranızdaki güveni sağlamlaştırmak için çaba harcayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda profesyonel bir destek alabilir, çift terapisini seçeneklerinize ekleyebilirsiniz.

2. Duygusal veya cinsel olarak savunmasız olduğunuzda

Kendinizin ya da partnerinizin duygusal veya cinsel olarak savunmasız olduğunu hissettiğinizde ilişkinize ara vermek iyi bir fikir olmayabilir. Yani, devam eden ilişkinizde farklı alanlardaki ihtiyaçlarınız karşılanmıyorsa ara verdiğinizde bu sorun daha da çözülmez bir hal alabilir. Çünkü, birbirinizi hem duygusal hem de cinsel olarak tatmin edebilmek için bir arada olmanız gerekir. Ara verdiğiniz takdirde ilişkinizin asıl ihtiyacı olan şeye odaklanmaktansa farklı sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilirsiniz.

3. Asıl istediğiniz gerçek bir ayrılıksa

Bazı insanlar, gerçekten istedikleri veya ihtiyaç duydukları şey aslında ayrılmak olduğunda ara vermek istediklerini söyleyebilirler. Çünkü, ilişkiyi bitiren olmak, bu sorumluluğu almak, kötü olarak anılmaz istemezler. Bu nedenle ara vererek ayrılığa giden yolu yumuşatmak cazip gelebilir. Ancak, böyle durumlarda ara vermek, partnerinize daha büyük zarar verebilir. Ara verdikten sonra ilişkiye yeniden devam etmeye yönelik bir umut yoksa, ara vermek için ilişkinizi bitirmek için partnerinizle konuşmanız gerekir.

İlişkinize ara verirken dikkat etmeniz gerekenler

İlişkinizi enine boyuna değerlendirdikten ve ara vermeye karar verdikten sonra sıra bazı konular üzerinde anlaşmakta. Ayrılığınız ne kadar sürecek, bu sürede başkalarıyla görüşecek misiniz, yeniden bir araya geldiğinizde nelerin değişmesini bekliyorsunuz ve benzeri soruların cevaplarına odaklanmanızda fayda var. İşte ilişkinize arar verirken dikkat etmeniz gerekenler:

1. Aranın süresini netleştirin

İlişkinize ara verdiğinizde bu aranın ne kadar süreceğine karar verin. Aksi halde, daha ara vermeden farklı zorluklarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Siz, bir haftanın yeterli olacağını düşünürken partneriniz bir aya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsa, bu uyum eksikliği sağlıklı ve yapıcı bir ara vermenizi engelleyebilir. İkinizin ihtiyaçlarına da karşılık verecek ortak bir zaman dilimi belirleyin.

2. Neden ara verdiğinizi belirleyin

Neden araya ihtiyacınız olduğunu konuşun. Ne bekliyorsunuz? Ara vermenin sonucunda ilişkinizde neyin değişmesini umuyorsunuz? Hiçbir detayı konuşmadan ara verdiğinizde yalnızca birbirinizden uzak zaman geçirdiğinizde kalırsınız ve ara bittiğinde kaldığınız yerden aynı sorunlarla devam edersiniz. O yüzden beklentilerinizi, ara vermenizin asıl amacını karşılıklı konuşarak netleştirin, böylece ayrı kaldığınız zamanda neleri iyileştirmeniz, hangi konular üzerinde odaklanmanız gerektiğinden emin olursunuz.

3. Temel kurallar koyun

Sıkı bir Friends fanıysanız Ross ile Rachel’ın “We were on a break!” kavgasını hatırlarsınız… Hatırlamayanlar için konu; ilişkilerine ara verdikleri çok kısacık bir zamanda Ross’un başka bir kadınla birlikte olması ve Rachel’ın bu durumu aldatma olarak görmesi ile ilgiliydi.

Benzer bir durumun sizin ilişkinize ara verdiğiniz dönemde karşınıza çıkmaması için ara verdiğiniz sürede nelerin kabul edilebilir davranışlar olduğunu (neyin olmadığını) karşılıklı konuşarak belirlemelisiniz. Örneğin, birbirinizden ayrıyken ikiniz de başka insanlarla çıksanız sorun olur mu? Ara verdiğiniz zamanda iletişim kurmaya devam edecek misiniz yoksa ortak bir zamanda anlaşana kadar hiç konuşmamak en iyisi mi? Temel konular üzerinde anlaştığınızda gerçek anlamda başarılı bir ara verebilir, ilişkinize zarar verebilecek yanlış anlaşılmaları önleyebilirsiniz.

4. Zamanınızı verimli kullanın

İlişkinizde ara vermenize neden olan sorunlar üzerinde çalışmak için kısıtlı zamanınız olduğundan elinizdeki süreyi mümkün olduğunca verimli kullanmak için çaba harcamanız gerekir. Bunun için kendinize çeşitli yollar geliştirmeniz de şart. Daha sağlıklı bir şekilde ilişkinize devam edebilmek için bu konuda bir uzman görüşüne başvurabilir, ilişkiler üzerine yazılmış kitaplardan destek alabilir, iletişim becerileri, kendini ifade etme, sorunlarla başa çıkma teknikleri gibi hem kişisel gelişiminize hem de ilişkinize katkı sağlayacak yöntemleri değerlendirebilirsiniz.

5. İçinize dönün

Belki ara verdiğiniz süreçte bir uzmanla konuşmak ya da arkadaşlarınızla dertleşmek, farklı kişilerden fikir almak, ilişkinizle ilgili endişeleriniz için yapıcı çözümler keşfetmenize yardımcı olabilir. Ancak, çok fazla dış etkene yani başkalarının söylemlerine maruz kalmakta sizin aslında ne istediğinizi, ne beklediğinizi, ne hissettiğinizi düşünmenize engel olabilir. Bu nedenle kendinizle baş başa kalmaya, içinize dönmeye de özen göstermeniz gerekir. Kalbinizin sesini dinlemek için mutlaka özel zamanlar yaratmalısınız.

Her ilişkininin dinamiği farklıdır ve günün sonunda aranızdaki ilişkiyi, devam etmek isteyip istemediğinizi, ara vermeniz gerekip gerekmediğini yalnızca siz bilebilirsiniz. O nedenle kesin bir karar almadan önce partnerinizle detaylıca konuşmalı, ortak bir paydada buluştuğunuzdan emin olmalısınız.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: