Hormonlarınızı Dengelemenin Doğal Yolları
Hormonlarınız ile genel sağlığınızı ve ruh sağlığınızı da dengeleyebilirsiniz.
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:10 Eki 2022 - 20:43
Güncellenme
:30 Kas 2024 - 19:34
Hormonlar, zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığımız üzerinde büyük etkileri olan habercilerdir. İştahı, kiloyu ve hatta ruh halini ve sinir durumunu bile kontrol etmek hormonların denge durumundan geçer.
Vücudumuz, sağlığımız için ihtiyacımız olan her hormonu olması gereken kadar üretir. Fakat bazı durumlarda, yaşam kalitemiz ve hayat tarzımız ile alakalı olarak hormonlar dengesiz bir duruma gelebilir. Hatta yaş ile hormon seviyeleri de azalır.
Sağlıklı bir hayat tarzı, düzgün beslenme, iyi uyku gibi faktörlere dikkat ettiğimizde hormonlarımız olması gerektiği gibi çalışır ve genel sağlığımız da iyileşir.
İşte hormonlarınızı dengelemenin 8 doğal yolu;
Her öğünde yeterince protein tüketin
Protein, yalnızca vücudunuzun kendi başına üretemeyeceği temel amino asitleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun proteinden türetilen hormonlarının da üretilmesine yardımcı olur. Protein alımı, iştahı ve gıda alımını kontrol eden hormonları etkiler, beyninize enerji durumu hakkında bilgi iletir. Bu sayede enerjini yükselir ve tokluk hissiniz de gelişir.
Bu yüzden protein tüketimi oldukça önemlidir. Fakat bu tüketimin dengesini de iyi ayarlamalısınız. Fazla protein tüketimi sağlığınız üzerinde farklı olumsuz durumların oluşmasına neden olabilir.
Şeker tüketimini azaltın
Şeker tüketimini en aza indirmek, hormon dengelemede ve obezite, diyabet ve diğer hastalıklardan kaçınmada etki gösterir.
Sürekli olarak fruktoz alımı, hormonal dengesizliklere yol açabilen bağırsak mikrobiyomunun bozulmasıyla bağlantılıdır. Ayrıca, früktoz; tokluk hormonu leptin üretimini uyarmada başarısız olabilir, bu da kalori yakmanın azalmasına ve kilo alımının artmasına neden olabilir.
Bu yüzden şeker tüketiminizi sınırlandırmak, şeker içeren gıdaları da dengeli olarak tüketmek oldukça önemli.
Yağ tüketiminizi sağlıklı yağlar ile değiştirin
Diyetinize yüksek kaliteli doğal yağlar dahil etmek, insülin direncini ve iştahı azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ tüketimi doğrudan karaciğeriniz üzerinde de etkili olduğu için işlenmiş yağları doğal yağlar ile değiştirmeyi alışkanlık edinmeniz uzun vadede sağlığınızın korunmasını da yardımcı olacak.
Bu sağlıklı yağlar nedir derseniz; avokado, badem, yer fıstığı, macadamia fıstığı, fındık, yağlı balık, zeytin ve hindistancevizi yağlarını bu listeye ekleyebiliriz.
Ortalama kilonuzu koruyun
Kilo alımı, insülin duyarlılığı ve üreme sağlığında komplikasyonlara yol açabilecek hormonal dengesizliklerle doğrudan ilişkilidir. Obezite, insülin direncinin gelişimi ile güçlü bir şekilde ilişkilidir, aşırı kilo vermek ise insülin direncindeki gelişmeler ve diyabet ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.
Bu noktada olmanız gereken kiloyu korumak sağlığınız ve hormonlarınız açısından oldukça önemli. Kendi kişisel kalori aralığınız dahilinde yemek yemek, hormonal dengenizi ve ortalama kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.
Bağırsaklarınızın sağlığına dikkat edin
Bağırsaklar, hormon sağlığını hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilecek çok sayıda metabolit üreten 100 trilyondan fazla dost bakteri içerir. Bağırsak mikrobiyomunuz, insülin direncini ve tokluk hissini modüle ederek hormonları düzenler.
Bu noktada bağırsak sağlığınıza dikkat ederek kilo alımından hormonlarınıza kadar tüm sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Bağırsak sağlığınızı korumak için neler yapmalısınız ve neler tüketmelisiniz tam olarak emin değilseniz Healthline’da yayınlanan bir makaleden tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Düzenli olarak egzersiz yapın
Fiziksel aktivite hormonal sağlığı güçlü bir şekilde etkiler. Egzersiz, kaslarınıza giden kan akışını iyileştirmenin yanı sıra hormon reseptör duyarlılığını artırır, yani besinlerin ve hormon sinyallerinin iletimini artırır
Egzersizin en önemli yararlarından biri, insülin düzeylerini düşürme ve insülin duyarlılığını artırma yeteneğidir. Tabii egzersiz ile stres, endişe ve kaygılardan da arınabilir, güçlenebilir ve sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
Kendinize uygun bir egzersiz seçerek hayatınıza egzersizi dahil etmek daha mutlu biri olmanıza da yardımcı olacaktır.
Düzenli uyku rutini edinin
Diyetiniz ne kadar besleyici olursa olsun veya egzersiz rutininiz ne kadar tutarlı olursa olsun, optimal sağlık için yeteri kadar uyku almak çok önemlidir. Yetersiz uyku, insülin, kortizol, leptin, ghrelin ve HGH dahil olmak üzere birçok hormondaki dengesizliklerle bağlantılıdır.
Özellikle gece bazı saatler arasında vücut ve cilt kendiniz yeniler, bu saatlerde uykuda olmak dinlenmenize ve daha sağlıklı görünmenize yardımcı olur.
Stresten kurtulma yollarını deneyin
Stres sadece hormonlarınıza değil, genel sağlığınıza, cildinize ve saçlarınıza zarar verir. Kortizol hormonu stres hormonu olarak bilinir. Vücudunuzun uzun süreli stresle başa çıkmasına yardımcı olur. Vücudunuzun strese tepkisi, kortizol üretimine yol açan bir dizi olayı harekete geçirir. kronik stres kortizol seviyelerinin yüksek kalmasına neden olur, bu da iştahı uyarır ve şekerli ve yüksek yağlı gıdaların alımını artırır. Bu da aşırı kalori alımına ve obeziteye neden olabilir.