Hayat kalitenizi artıracak küçük alışkanlıklar
Alışkanlıklarımızı dönüştürerek hayat kalitemizi artırırız. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, işte hayat kalitenizi artıracak küçük alışkanlıklar...
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:03 Eki 2022 - 17:15
Güncellenme
:01 Ara 2024 - 18:17
Hepimizin iyi, kötü bir sürü alışkanlığı var hayatta. Hatta çoğu zaman bunların farkına bile varmıyoruz. Oysa sahip olduğumuz kötü alışkanlıklar, hayat kalitemizi düşüren en önemli etkenlerden. Kötü alışkanlıklar, hayatımızın kontrolünü kaybetmemize, işlerin yolunda gitmemesine, uğraşlarımızın boşa gitmesine neden olurken hayatımızı yeniden rayına sokmak ise bir hayli zorlayıcı gözükebiliyor. Ama merak etmeyin, hayatınızda yer açacağınız bazı alışkanlıklarla, standartlarınızı, modunuzu, işteki başarınızı ve öz güveninizi yükselterek, yaşamaktan keyif aldığınız bir hayata erişebilirsiniz. Kendiniz için faydalı olan davranışları alışkanlık haline getirmeniz için yapmanız gereken harekete geçmek ve kararlı olmak. “İyi, hoş ama nereden başlayacağımı bilemiyorum” diyorsanız, işte hayat kalitenizi artıracak küçük alışkanlıklar…
Hayatınızda yer açacağınız bazı alışkanlıklarla, standartlarınızı, modunuzu, işteki başarınızı ve öz güveninizi yükselterek, yaşamaktan keyif aldığınız bir hayata erişebilirsiniz.
Daha mutlu olmak için edinmeniz gereken wellness alışkanlıkları
Her gün;
Pozitif bir insanla konuşun. O gün başınıza gelen üç güzel şeyi yazın. Gülümseyin, bunun için kendinizi zorlamanız gerekse bile. Güneşe bakın. En az 20 dakika hareket edin. Kedi ya da köpek sevin. Sarılın. Eski bir arkadaşınızı ya da bir yakınınızı arayın. 30 dakikanızı hobilerinize ayırın. Yeni bir şey satın alın (küçük bir bitki ya da kahve bile olabilir).
Stresle başa çıkmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
En az 2 dakika boyunca derin nefes alın. 12. dakika boyunca vücudunuzu esnetin. Sakinleştirici bir müzik dinleyin. Sarılın; sevgilinize, annenize ya da tüylü dostunuza… Ara verin ve sizi strese sokan şeylerden bir süreliğine uzaklaşın. Sakız çiğneyin. Güneşte oturun. Resim yapın. Bir arkadaşınızla sohbet edin. 10 dakikalık küçük bir bakım molası verin. Kestirin. Lavanta koklayın.
Öz güveninizi artırmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Kendinizle ilgili sevdiğiniz 3 şeyi listeleyin ve yüksek sesle okuyun. Dik durun. Sizi iyi gösteren kıyafetler giyin. Hazırlık yapmak, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Herhangi bir toplantı ya da görüşme öncesi konuşacaklarınızı kafanızda canlandırın. Huzursuz olduğunuzda yalnız kalabileceğiniz bir yere gidin ve rahatlamaya çalışın. Kendi huzursuzluğunuz yerine karşınızdaki kişiye odaklanın. Kafanızdan size huzur veren bir mantrayı tekrarlayın. Her gün küçük riskler alın. Yabancı biriyle konuşmak dahi olabilir. Yakın olduğunuz birinden iltifat isteyin. Herhangi bir hazzınızdan ya da sahip olduğunuz bir şeyden vazgeçin.
Manevi yönünüzü güçlendirmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
15 dakika spiritüel bir kitap okuyun. Ormanda yürüyüşler yapın. Hiç tanımadığınız biri için güzel bir şey yapın. Herhangi bir hazzınızdan ya da sahip olduğunuz bir şeyden vazgeçin. İlham alabileceğiniz kişilerle tanışın. Yıldızları seyredin. Güneşin doğuşunu ya da batışını izleyin. O gün karşılaştığınız birinin hayatınızı nasıl zenginleştirdiğini yazın.
Farkındalığınızı geliştirmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
O anki hislerinize ve duygularınıza odaklanın. İçinde bulunduğunuz “an”a odaklanın. Pişmanlıklarınızdan ve endişelerinizden kurtulmaya çalışın. En az 15 dakikanızı meditasyona ayırın.
Sosyal çevrenizi genişletmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Daha çok gülümsemek için çaba gösterin. Hiç tanımadığınız biriyle göz teması kurun. Yeni biriyle tanışın. Yeni birini tanımak için açık uçlu sorular sorun. Bu kişiyle ortak zevklerinizden ve ilgi alanlarınızdan bahsedin. Beraber gülün.
Birinden hoşlandığınızı belli etmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Göz teması kurun ve gözlerinizi kaçırmayın. Daha çok gülümseyin. Negatif şeylerden bahsetmeyin. Rahatlayın. Dik durun, kollarınızı bağlamayın ve avuç içlerinizin yukarı baktığından emin olun. Bu davranışlar kendinize güvendiğinize dair sinyaller gönderir. Kişisel bakımınıza fazladan 20 dakika ayırın. Duş almadan evden çıkmayın.
Kilo vermenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Yeni bir fiziksel aktivite deneyin. Hızlı işleyen bir metabolizma için uyandıktan sonraki ilk 30 dakika içinde ilk öğününüzü yemiş olun. Uyanır uyanmaz harekete geçin ve 10 dakika hareket edin. Günde ortalama 1 saatinizi spora ayırın. Her yemekten önce 1 bardak su için. Dengeli beslenin. Öğünlerinizdeki “beyaz”lardan birini yeşil, turuncu, kırmızı ya da kahverengilerle (sebze, protein) değiştirin. Aracınızı en uzak park yerine park edin ya da toplu taşıma aracından ineceğiniz duraktan bir durak önce inip yürüyün. Köpeğinizi / komşunun köpeğini gezdirin. Sağlıklı yemekler yiyin.
Kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Her öğününüzün merkezine proteinleri koyun. Her gün işten önce squat yapın ve her hafta yaptığınız squat sayısını artırın. Her gün işten önce şınav çekin ve her hafta çektiğiniz şınav sayısını artırın. Sabahları duştan önce bir set ağırlık kaldırın.
Fit olmanıza ve fit kalmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Günlük bir spor rutini belirleyin ve rutininize her gün 5 dakika ekleyin; ta ki spora ayırmak istediğiniz günlük süreye ulaşana kadar. Egzersiz hedeflerinizi bir kağıda yazın ve her gün başarılarınızı listenize ekleyin. Spor yaparken nabzınızı ölçmeyi ihmal etmeyin. Spor yaparken nasıl hissettiğinizi gözlemleyin ve her gün kendinizi biraz daha zorlayın. Kendinize günlük minör hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için çabalayın. Spordan sonra günlük performansınızı değerlendirin. Egzersiz motivasyonunuzu artırmak için bir kişisel koç edinin ya da teknolojiden yararlanın.
Uyku kalitenizi artırmanıza ve rahat uyumanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Yatmadan 1 saat öncesinde kahve, alkol ya da gazlı içecek tüketimini sonlandırın. Onun yerine sizi rahatlatacak bir bitki çayı için. Spor yapın, ancak uyumadan önceki son 2 saat içinde değil. Her akşam aynı saatte yatağa girin. Yatak odanızı yalnızca uyumak için kullanın. Uyumadan önceki son yarım saatte ışıklarınızı kısın. Yatağa yattığınızda sizi sakinleştirecek, güzel şeyler düşünün. Partnerinize ya da evcil dostunuza sarılıp yatın. Başka birinin ritmik enfes alışı rahatlamanıza yardımcı olacak. Kaslarınızı sıkın ve bırakın. Tamamen rahatlayana kadar bu hareketi tekrarlayın. Oda sıcaklığını azaltıp ısınmak için battaniye ya da yorgan kullanın. Gece boyu dinleyebileceğiniz, okyanus, yağmur ya da kuş sesi açın. Uyku öncesi rutininize meditasyon yapmayı ya da günlük yazmayı ekleyin. Her sabah aynı saatte uyanmaya özen gösterin; hafta sonları ve tatiller dahil.
Daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Yemeklerinizi önceden planlayın. Ara öğün olarak bir porsiyon çiğ sebze ve meyve tüketin. Atıştırmalıklarınızı evden getirin. Eğer vaktiniz varsa yemeklerinizi de evden getirin. Restoranlarda sipariş ettiğiniz yemekleri iki porsiyon gibi düşünerek yarısını paket yaptırın ve sonra yiyin. Dışarıda yemek yerken yemeğinizi yanınızdaki bir kişiyle bölüşün. Restoranların “sağlıklı menü”lerinden seçim yapın. İçtiğiniz suya limon ya da lime ekleyin. Soğuk ve şekerli içecekleri; buzlu bitki çayı ya da buzlu kahvelerle takas edin. Yağlı sıcak içeceklerin yerine sıcak çay ya da aromalı kahveleri deneyin. Krema ve şekerden kaçının. Meyve suları yerine taze sıkım ya da cold pressed meyve suları deneyin.
Metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Soğuk havada spor yapın. Her sabah 10 dakika egzersiz yağın. Kalktıktan sonraki ilk 30 dakika içinde ilk öğününüzü yiyin. Günde 3 öğün yerine 6 küçük öğün tüketin. Yemeklerinize ve içeceklerinize pul biber ve tarçın ekleyin. Soğuk içeceklerinize buz ekleyin. Her gün üç bardak yeşil çay için.
Daha uzun yaşamanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Diş ipi kullanın. Her gün en az yarım saat yürüyün. Her gün birine sarılın. Taze bir şeyler yiyin – sebze ya da meyve gibi. Yeni bir sağlıklı tarif deneyin.
Hastalık riskini azaltmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Tabağınıza taze, renkli sebzeler ekleyin. Her gün yeşil çay için. Aktif ve pasif sigara içiciliğine son verin. Kızartma yemeyin.
Daha verimli çalışmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her saat başı mola verin. Ayağa kalkın, esneyin ve birkaç adım yürüyün. En zor işinizi günün en verimli olduğunuz anına bırakın. Sabahları ofise 15 dakika erken gidin. Her gün 45 dakikanızı boş bırakın ve son anda çıkan işler için ayırın. E-postanızı belli bir zaman dilimi için sessize alın. Sosyal medya hesaplarınızı açık bırakmayın.
Kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her toplantıda söyleyecek bir şeyleriniz olduğundan emin olun. Ofise gidin ve kendinizi gösterin. İşe giderken daha bakımlı ve düzgün görünmeye dikkat edin.
Kendi işinizi kurmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün 15 dakika ayırarak bir portfolyo oluşturun. Nereye giderseniz gidin, yanınızda kartvizit taşımayı ihmal etmeyin. Her gün yeni biriyle tanışın ve sağlam bir network oluşturun. Her gece yatmadan önce iş planlarınızı gözden geçirin. Her gün 15 dakikayı yapmak istediğiniz işle ilgili yeni bilgiler öğrenmeye ayırın. Her sabah işinizi bir adım ileri taşıyacak bir şey yapmak için 15 dakikanızı ayırın (yeni biriyle tanışmak, bir blog içeriği yazmak gibi).
Yeni bir şeyler öğrenmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Yüksek sesle okuyun. Yüksek sesle okurken sesinizi kaydedin, uyumadan önce yatakta uzanırken dinleyin. Okuduğunuz şeylerde önemli şeylerin altını çizin. Çalışırken naneli şeker yiyin ya da naneli sakız çiğneyin. Önemli ya da zor bir şeyleri ezberlemeye çalışırken kendinizi çimdikleyin ya da buz küpleri dolu bir çanta tutun. Fiziksel uyaranlar adrenalin üretimine ve dolayısıyla formüllerin zihninize kazınmasına destek olacak. Ezberlemeniz gereken şeyleri şiir ya da şarkılara dönüştürün. Yeni kelimeler öğrenmek için çizim yapın. Her gün size ilham veren şeylerle ilgilenmek için 10 dakikanızı ayırın.
Yaratıcı yönünüzü harekete geçirmenize yardımcı olacak alışkanlıklar
Her gün;
Her gün size ilham veren şeylerle ilgilenmek için 10 dakikanızı ayırın. Günlük tutun, not alın, ilginizi çeken şeyleri yazın ya da görselleri defterinize yapıştırın. Bol bol fotoğraf çekin, özellikle gün içerisinde size ilham veren şeyleri fotoğraflayın. Müzik dinleyin, söyleyin ya da bir müzik aleti çalın.
Daha dakik olmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Tüm gününüzü planlayın. Her yere vaktinden 15 dakika önce varmaya çalışın. Gününüzü planlarken molalarınızı da not etmeyi ihmal etmeyin. Telefonunuzun hatırlatıcılarını kullanın. Arabayla bir yere giderken, trafikten kurtulabilmek için alternatif rotalar çıkarın.
Daha düzenli olmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Posta kutunuzu temiz tutun. Faturalarınızı zamanında ödeyin. Bir şeyi kullandıktan hemen sonra yerine geri koyun. Kullanmadığınız eşyalarınızı geri dönüştürün, yeniden değerlendirin, atın, satın ya da hediye edin.
Kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Herhangi bir kötü alışkanlığızı tekrarlamadan önce 10 dakika farklı şeyler deneyin. Sizi kötü alışkanlığınıza götüren duygu, düşünce ve uyaranları belirleyin. Her birine farklı tepkiler verin. Örneğin araba kullanırken tırnak yiyorsanız eldiven takın. Anlık cezalandırma ve ödüllendirme modelleri geliştirin. Alışkanlıklarınızı tekrarlamanızı tetikleyen şeyin “tatmin” duygusu olduğunu kendinize hatırlatın ve tekrarlamadan önce en az 10 dakika bekleyin. Sigarayı bırakmak istiyorsanız, canınız her sigara istediğinde ağzınıza nane atın. Sigara içtiğiniz alanlar açık alanlarsa, sigaranızı yakmadan önce en az iki tur atarak gerçekten sigara içmek isteyip istemediğinizi tartın. Sigara içtiğiniz belli yerler varsa, bu yerleri yenileriyle değiştirin. Örneğin öğlen yemek yediğiniz restoran yerine sigara içilecek alanı olmayan başka bir yer keşfedin. Alkolü azaltmak istiyorsanız, her kadehinizden önce büyük bir bardak su için.
Performansınızı birçok alanda artırmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar
Harekete geçin. Her ne kadar faydalı alışkanlık kazanırsanız ya da ne kadar plan yaparsanız yapın, harekete geçmediğiniz zaman her biri yalnızca kelimelerden ibaret kalacaktır. Yürüyün. Günde 30 dakikalık bir yürüyüş, modunuzu yükseltir, enerji seviyenizi artırır, stresle başa çıkmanıza yardımcı olur, fit kalmanıza ve kilo vermenize destek olur. Günde bir öğünü salata ya da sebzeli çorbalarla takas edin.
Günde birkaç porsiyon sebze yemek daha enerjik hissetmenize, kilo vermenize, tok kalmanıza yardımcı olur. Her gün en az 8 saat uyuyun. Yeterli uykuyu almak modunuzu yükseltir, enerjik olmanızı sağlar, yeni şeyler öğrenmenize ve daha sağlıklı seçimler yapmanıza destek olur.
Okuyun. Her ne olursa. Verin. Yalnızca para ile sınırlı olmak zorunda değil. Yardım edin, destek verin, kullanmadıklarınızı verin. Her ne olursa. Şükran duyun. Araştırmalara göre minnettar olmak, mutluluk seviyenizi artıran en önemli faktörlerden biri. Şükretmek sahip olamadıklarımızdan çok olduklarımıza odaklanmamıza yardımcı olur. Gülümseyin. Bebekler günde ortalama 100 kere gülerken, yetişkinlerde bu rakam 5’e düşüyor. Gülmek, duygusal, zihinsel ve spiritüel olarak huzuru bulmamıza yardımcı olur. Yaratıcı düşünün.
Doğru soruları sorun. Daha çok dinleyin. Zaman yönetiminin kurallarını keşfedin. Kendinize yetişebildiğiniz, verimli zaman geçirdiğiniz ve kaliteli zaman geçirdiğiniz bir zaman hayat kalitesini artırmak için çok önemlidir. Hedefler koyun. İster iş, ister sosyal hayat, isterseniz de beklentilerinizle ilgili…
Hedefler koymak, kısa vadede atmanız gereken adımları gösterir ve sizi sonrası için bu hedeflere ulaşmak üzere motive eder. Biriktirin ve yatırım yapın. Sahip olduğunuz maddi olanakları verimli kullanın. Öğrenmeye açık olun ve her gün yeni bir şeyler öğrenmeye çalışın. Düzenli olun. Dağınıklık dikkatinizi dağıtır. Başkalarına yardım etmekten çekinmeyin. Hem başkalarını mutlu edecek, hem de kendinizle gurur duyacaksınız.
Çevrenizi genişletin. Başkalarıyla yalnızca tanışmayın, gerçek ilişkiler kurun. Korkularınızı aşın. Çünkü korkular her an zihnimizin içinde ve bizi geri tutuyor. Sizi korkutan şeylerle yüzleşmeye çalışın, her gün sizi konfor alanınızdan çıkaran şeyler yapmaya çalışın.
Plan yapın. Gerçekçi, uygulanabilir, kısa vadeli ve uzun vadeli kararlarınızı doğru almanızı sağlayacak planlar, hedeflerinize ulaşmanın da en önemli destekçisi. Harekete geçin. Her ne kadar faydalı alışkanlık kazanırsanız ya da ne kadar plan yaparsanız yapın, harekete geçmediğiniz zaman her biri yalnızca kelimelerden ibaret kalacaktır.
Kendinizle vakit geçirmekten keyif alın. Her gün tek başınıza yapmaktan keyif aldığınız bir aktivite için zaman ayırın. Böylelikle anda kalabilirsiniz. Olumlu düşünün. Günlük tutun. Motive edici bir şeyler okuyun. Günlük planlarınızı, hedeflerinizi ya da varmak istediğiniz noktaya ulaştığınızda yaşayacağınız tatmin duygusunu gözünüzde canlandırın.
Mütevazı olun; beklentilerinizi düşürün, ancak elinizden gelenin ve sizden beklenenin daha iyisini yapmaya çalışın. Proaktif olun. İnisiyatif alın ve bir şeyleri gerçekleştirmek için sorumluluk alın. Doğada zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Hem rahatlamak hem de ilham almak için doğadaki zaman size çok yardımcı olacaktır. Ailenize ve sevdiklerinize zaman ayırın. Sevginizi gösterin.