Gaziantep Usulü Beyran Çorbası Tarifi
Gaziantep'in en ünlü yöresel lezzetlerinden beyran çorbası, Antep yöresinde "gripsavar çorba" olarak anılıyor. Biz de işin ustasından tarifini aldık.
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:26 Eyl 2022 - 22:56
Güncellenme
:22 Kas 2024 - 03:29
İçerdiği besinlerle bağışıklık sistemini güçlendiren beyran çorbası, grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için en doğal koruyuculardan biri. Gaziantep’in en ünlü yöresel lezzetlerinden Beyran Çorbası, içerdiği besinlerle grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor, hızlı iyileşmeye yardımcı oluyor. Bu anlamda Antep yöresinde "gripsavar çorba" olarak anılıyor.
Gazianteplilerin vazgeçilmezi olan beyran çorbasının ünü son yıllarda il sınırlarını aşmış durumda. Kış aylarının gelmesi ile hem lezzetli hem de çok şifalı olan beyran çorbasına ilgi daha da artıyor. Uzmanlar, koronavirüsten korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğinin altını çiziyorlar. Biz de Küşleme Kebaphan’ın Sahibi Onur İbili'den kuzu eti, sarımsak, acı kırmızı biber ve limondan oluşan Beyran Çorbası’nın tarifini aldık.
Beyran çorbası, yapması zahmetli, zor bir çorba. O nedenle tabii ki iyi yapan yerlerde yemek en güzeli. Ancak bu şifalı lezzeti evinizde denemek isterseniz, Küşleme Kebaphan’ın ustaları bizim için evde hazırlayabileceğiniz bir Beyran Çorbası tarifi hazırladı.
Beyran Çorbası tarifi (7 kişilik)
Malzemeler:
- 500 gr et
- 1 kg ilikli kemik
- 100 gr içyağı (Koyun veya sığır gibi hayvanların belinde ve bağırsaklarının dış kısmında ve böbrek çevresinde bulunan yağ. Kuyruk yağından farklıdır)
- 50 gr ipek biber (Acı toz biber. Dilerseniz tatlı biber de kullanabilirsiniz ancak beyran çorbasının olmazsa olmazı hafif acılığı)
- 50 gr sarımsak
- Tuz
Not: Beyran çorbası restoranlarda servis edilirken içine pirinç de konuyor. Ancak çorbanın lapa olmaması için bu tarifte yer almıyor. Bunun yerine ayrı bir yerde normalden biraz daha diri yaptığınız pirinç pilavını çorbayı sıcak bir şekilde servis ederken kaselere bölüştürebilirsiniz.
Hazırlanışı:
- Et ve kemiği tencerede haşlayın.
- Suyunu çekip kefi gelince (köpüklenince) ateşten alın. Antepliler mercimek çorbası ya da et haşlarken oluşan köpüğe "kefi" diyorlar. Bu anlamda bir Antepliden tarif alırken "kefi gelince" ifadesi duyarsanız, bu haşlama suyunun köpüklenmesi anlamına geliyor)
- Çorbanın gaz yapmaması için köpüklerini alın.
- Köpüklerini aldıktan sonra tuz, 1 adet patates, 1 adet soğan ekleyip pişirmeye devam edin. Bu sırada tencerenin kapağı kapalı olsun.
- Pişince etini çıkarın.
- Ayrı bir tencereye içyağını koyun.
- İçyağı tamamen eriyince biber ve sarımsağı atın.
- Eti küçük küçük parçalara ayırıp (didikleyip) tencereye atın.
- Son olarak haşladığınız kemik suyunu da ekleyin.
- 20 dakika kaynadıktan sonra çorbanız hazır.
Afiyet olsun
Beyran çorbası yapmanın püf noktaları:
- Servis sırasında kase başına et porsiyonunu daha iyi bir şekilde ayarlayabilmek için dilerseniz eti tencereye atmak yerine ayrı bir kasede tutarak, servis sırasında da tabaklara paylaştırabilirsiniz.
- Çorbanızın daha lezzetli olması için ayrı bir kapta arzunuza göre acı veya tatlı biber ile tereyağını kızdırıp, servis ederken çorbaların üzerine dökebilirsiniz.
- Çorbanıza daha hoş bir görüntü vermek için servis aşamasında kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz.
- Son olarak; beyran çorbasını servis ederken, kemik suyu ve içyağının yoğunluğunu hafifletmesi için limon dilimlerini sofradan eksik etmeyin.