Eski sevgiliden arkadaş olur mu?

Eğer, eski sevgilinizle arkadaş olarak ilişkinizi sürdürebileceğinize inanıyorsanız o zaman bütün mesele sağlıklı sınırlar inşa etmekte.

Güzel Kadın

Güzel Kadın

@guzelkadin

Eklenme

:14 Eki 2022 - 19:06

Güncellenme

:22 Ara 2024 - 12:08

Eski sevgiliden arkadaş olur mu?

Şüphesiz ki, kimse bir ilişkiye bitirmek için başlamıyor. Her ilişki güzel duygularla, geleceğe dair umutlu düşüncelerle yeşeriyor; ancak zaman içinde anlaşmazlıklar, iletişim problemleri, duygu farklılıkları ya da çeşitli duygusal, çevresel, ailesel değişimler ilişkilerin sona ermesi gerektiği sinyalini verebiliyor ve sonuç ayrılık olabiliyor. Peki, ayrıldıktan sonra arkadaş kalınır mı? Eğer ayrılığın perde arkasında çok büyük sorunlar, trajik olaylar, duygusal travmalar, istismar gibi ciddi sebepler yoksa ve partnerler birbirlerine verdikleri değeri, gösterdikleri saygıyı yitirmediyse neden olmasın. ‘Ex’ten ‘next’ olur mu, bilemeyiz ama eski sevgiliden arkadaş olabilir; tabii sağlıklı sınırlar çerçevesinde.

Eski sevgiliyle arkadaş olmak iyi bir fikir mi?

Öncelikle şunu belirtelim; bu sorunun cevabı tamamen partnerlere bağlı… İki insan başarılı bir şekilde konuşup anlaşmalarına, anlamlı, sağlıklı bir ilişki kurabilmelerine rağmen romantik olarak aynı paydada buluşamadıklarını fark edebilir. Bu durumda onlar için arkadaş kalmak iyi bir fikir olabilir. Öte yandan, çeşitli zorluklarla yüzleştikleri için ilişkilerini bitiren partnerler, arkadaş kalmanın kötü bir fikir olmaktan da öte acı verici olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle arkadaş kalma durumu ancak partnerlerin kendi aralarında verecekleri bir karardır.

Eski sevgilinizle ayrılmış olmanıza rağmen sağlıklı bir iletişim içerisinde olabileceğinizi, paylaşım yapmaktan, sohbet etmekten, görüşüp buluşmaktan keyif alacağınızı düşünüyorsanız arkadaş kalmayı, romantik olmayan yapıcı bir ilişki kurmayı tercih edebilirsiniz. Belki, birbirinizin hayatında arkadaş olarak yer almanız ikinize de farklı alanlarda katkı sağlar, kim bilir… Diğer yandan, birbirinize karşı devam eden yoğun romantik hisleriniz varsa, başka insanlarla görüşmeye başladığınızda bu durum aranızda gerginliğe neden olarak arkadaş olarak ilerlemenizi engelleyebilir. O yüzden iyice düşünüp taşınmakta fayda var.

Eski sevgiyle arkadaş kalmak için korumanız gereken sınırlar

Eğer, arkadaş olarak ilişkinizi sürdürebileceğinize inanıyorsanız ve karşılıklı olarak arkadaş kalmaya karar verdiyseniz o zaman bütün mesele sağlıklı sınırlar inşa etmekte.

1. Aşk hayatlarınızdan uzak durun

Aşk hayatlarınız, tehlikeli sular olabilir. Hele ki daha yeni ayrıldıysanız… Belki içinizde kalmış çözülmemiş duygular, belki ince bir sızı, belki kıskançlık… Yeni bir ilişkinin sizde veya eski sevgilinizde ne tür hisler uyandıracağını kestirmek zor olabilir. O yüzden sohbetlerinizde mümkün olduğu kadar gündelik konulara sadık almaya ve aşk hayatlarınızı işin içine sokmamaya çalışın. Hem sizin hem de onun için en iyisi bu olabilir. Tabii, arkadaşlık ilişkinizin gidişatına göre artık kendinizden emin olduğunuzda ve paylaşmak istediğinizde aşk hayatlarınızı da konuşabilirsiniz, yine de ince bir buz üzerinde olduğunu unutmayın.

2. Geçmişi geçmişte bırakın

Eski sevgilinizle zaman geçirirken, sohbet ederken birlikte geçirdiğiniz eski romantik anıları gündeme getirmemenizde fayda var. Ayrıca, ilişkinizi ayrılığa neyin götürdüğünü tekrar tekrar ortaya çıkarmak da pek iyi bir fikir değil. Ne yaşandıysa geride kaldı; hatalar, yanlış tercihler, kırgınlıklar, hepsi artık geçmişte. Eski sevgilinizle bir arkadaşlığı sürdürmek istiyorsanız, affetmek önemli bir bileşendir. Yaşadıklarınıza bir sünger çekin ve ikinize de arkadaşlığın gücünü keşfetmek için bir şans verin. Eskiyi canlı tutmaya çalışmak yerine birlikte yeni ve eğlenceli anılar biriktirmeye odaklanın.

3. Birbirinize alan ve zaman tanıyın

Yavaş ilerleyin ve aceleci davranmamaya çalışın. Bir günde her şeyi çözemezsiniz. Dün sevgili iken bugün arkadaş olarak kalmanız pek mümkün olmayabilir. Hemen bir arkadaşlığa atlamak muhtemelen işe yaramaz. Eski sevgiliyle arkadaş kalabilmek için geçmesi gereken belli bir süre zarfı yok, ancak bir süre kendinize de eski sevgilinize de zaman tanımak, mümkünse temasa geçmemek iyi fikir olabilir.

4. Flörtleşmekten kaçının

Eski sevgilinizle flörtleşme belki zararsız, masum gibi görünüyor olabilir; ancak aldanmayın, bu arkadaşlık ilişkinize zarar verebilir. Romantik hamlelerden, temaslardan, cinsel içerikli konuşmalardan, duygusal şakalaşmalardan uzak durmaya çalışın. Hele ki ayrılığınız daha tazeyse eski alışkanlıklara dönmek ve farkında olmadan flörtöz davranışlar sergilemek mümkün olabilir; bu nedenle ekstra dikkat etmenizde ve yanlış anlaşılmalara, yara almanıza neden olacak durumlara fırsat yaratmamak en iyisi.

5. Ortak ilgi alanlarınız üzerinden bağ kurun

Eğer arkadaş kaldığınızda birlikte nasıl zaman geçirmeniz gerektiği konusunda emin olamıyorsanız, ortak ilgi alanları imdadınıza yetişebilir. Yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek, workshopa katılmak, kursa gitmek gibi eğlenceli aktiviteler birlikte daha rahat zaman geçirmenize ve arkadaş olarak yeni anılar biriktirmenize yardımcı olabilir. Seçeceğiniz etkinliklerin romantik bileşenler içermemesine dikkat edin; mum ışığında şarap tadımı çok arkadaş canlısı olmayabilir…

6. Duygusal kalkanlar oluşturun

Sevgiliyken kendinizi kötü hissettiğinizde, biriyle tartıştığınızda veya hasta olduğunuzda ilk koştuğunuz o olabilirdi; ancak ayrıldıktan sonra işlerin değiştiğinin farkına varmalısınız. Sevgili olduğunuz dönemdeki gibi ilgi, şefkat beklememenizde fayda var, mümkünse duygusal olarak fazla güvenmeyin.

7. Yeni partnerinize ondan bahsedin

İlişkinizi bitirme kararı aldıktan sonra her ikinizin hayatına yeni birileri girebilir ve partneriniz eski sevgilinizle arkadaş kalmanız konusunda garip hissedebilir. Böyle bir durumda nasıl bir tutum izleyeceğinize karar vermelisiniz. Dürüstlüğün çok önemli olduğunu unutmayın. Ve yeni partnerinize eski sevgilinize dair romantik hisler beslemediğinizi; sadece birbirinize değer verdiğiniz, saygı duyduğunuz ve sağlıklı iletişim kurduğunuz için arkadaş kalmayı başardığınızı anlatın. Endişelerini dinleyin ve aranızdaki ilişki hakkında daha rahat hissetmesini sağlayın. Gizlemeniz ya da ona arkadaşlığınızdan bahsetmemezlik yapmayın; aksi halde güven sorunu yaşamanız olası.

8. Hayır demeyi bilin

Eski sevgilinizin sınırlarınızı zorladığınızı düşündüğünüz noktada hayır demeyi bilin. Bir şeyler size garip hissettiriyorsa, rahat değilseniz bunu onunla paylaşın ve anlayışlı olmasını beklediğinizi söyleyin. Eski alışkanlıklarınızdan dolayı eski partneriniz randevu ya da flört sayılabilecek etkinlikler planlayabilir, yanlış anlaşılmalara fırsat vermemek için geri adım atmasını istediğinizi bekleyin.

9. Cinselliği arkadaşlığınıza dahil etmeyin

Aşk hayatına ilişkin konuları konuşmak kadar tehlikeli sularda sayılabilecek bir diğer konu da cinsellik. Belki güvendiğiniz, değer verdiğiniz için tek gecelik bir kaçamak için neden olmasın diyebilirsiniz. Ancak, cinselliği arkadaşlık ilişkinize dahil etmeniz işleri daha da karıştırmaktan öteye geçemeyecektir. Aranızdaki duyguları yeniden alevlendirebilir ya da işlerin ters gitmesine, ileride daha büyük sorunlar yaşamanıza neden olabilir. O nedenle ikinizi de korumak adına bu konuda dikkatli davranmalısınız.

10. Olmuyorsa zorlamayın

Bazen işler planlandığı gibi gitmeyebilir; eski sevgilinizle başlarda arkadaş olabileceğinizi düşünmeniz, bu girişimin başarılı bir sonuç vereceği anlamına gelmez. Eğer arkadaş olma çabalarınız sonuç vermiyorsa, düşündüğünüzden çok daha zor ilerliyorsa, hem sizi hem de eski partnerinizi olumsuz etkiliyorsa boşuna kendinizi zorlamanıza gerek yok. Birlikte konuşarak arkadaş kalmanızın size iyi gelmediğine, en iyisinin bitirmek olacağına karar verebilirsiniz. Önemli olan ikinizin de iyi hissederek hayatına devam etmesi…

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: