Çocuklarda polen alerjisine karşı dikkat edilecekler
Baharla ortaya çıkan polenler, alerjisi olan çocuklarda bağışıklık sistemini harekete geçiriyor; gözde ve burunda iltihaplanmaya yol açabiliyor.
Güzel Kadın
@guzelkadin
Eklenme
:26 Eyl 2022 - 22:55
Güncellenme
:22 Kas 2024 - 02:03
Havaların ısınmasıyla birlikte açık havada vakit geçirme süresi arttı. Özellikle ebeveynler temiz havadan ve güneşten yararlanmak için çocuklarıyla birlikte doğada zaman geçirmeyi daha çok tercih ediyor. Yeşil doğa, ılık hava, güneşli günler ve elbette uçuşan polenler... Baharla birlikte ortaya çıkan polenler alerjik reaksiyon gösteren çocuklarda bağışıklık sistemini harekete geçirerek, burun ve gözde iltihaplanmaya neden olabiliyor.
Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Çocuk Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, baharla birlikte ortaya çıkan polen alerjisi hakkında ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyor.
Polen alerjisi nasıl ortaya çıkıyor?
Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan bir maddeye tepki vermesidir. Kişiden kişiye bulaşmaz ama ebeveynlerde varsa çocuklarda daha sık görülebilir. Alerji, çocuğun yaşam kalitesini, uyku düzenini ve çalışma verimliliğini etkileyebilir. Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘Gözlerde en sık alerjik konjonktivit görülür; dışarıdan polen gibi tahriş edici bir maddeye maruz kalan gözlerde alerji başlar. Ağaç polenleri erken ilkbaharda, çim polenleri ise yaz döneminde daha sık görülür. En sık belirtileri göz kapakları ve konjonktivanın kırmızı ve şiş olması, gözlerde yoğun kaşıntı, hapşırık ve burun tıkanıklığı’ diyor.
Doğada vakit geçirirken polenlere dikkat…
Bahar aylarında en sık rastlanan şikayetlerin başında polen alerjisi geliyor. Alerjik yatkınlığı olan çocuklarda bağışıklık sistemini harekete geçiren polenler, solunum yollarını etkileyerek, burun ve gözde iltihaplanmaya neden oluyor. Vücut polene karşı tepki olarak hapşırma, gözlerde kaşıntı, burun ve gözlerde akıntı gibi savunma yöntemleri geliştiriyor.
Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, açıklamarına şu sözlerle başlıyor: "Polenlere bağlı alerjik göz nezlesi çocuk yaşlarda ortaya çıkıp mevsim döngülerinde yıllarca tekrarlayabiliyor. Erken yaşta doğru göz koruması çok önemli..."
Polen alerjisiyle birlikte gözlerde oluşan kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler, erken teşhis edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Göze el teması konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Gözpınar, gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtilerin, geç teşhis edildiğine korneada yaralar, göz kapaklarında düşme ve şekil bozuklukları gibi kalıcı göz bozukluklarına neden olabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor.
Polenlerden korunmak için ne yapmalı?
Polen alerjisinde tedavisi yöntemi hastalığın şiddetine göre değişiyor. Buna göre dikkat edilecekler:
- Polenlerden kaçınmak, özellikle yaygın oldukları saatlerde (sabah erken ve akşam üzeri) doğadan uzak durmak gerekiyor.
- Göz kapakları üzerine soğuk uygulama yapılabilir ve gün içinde sık sık suni gözyaşı damlaları kullanılabilir.
- Nadiren ağızdan alerji hapları alınabilir.
- Ayrıca kontakt lens kullanımı bu dönemde zor olabilir ve alerjiyi artırabilir.
- Bahar mevsiminde gözlük kullanma, hem polenleri önlemesi açısından hem de kontakt lens ile konjonktivanın tahriş olmaması için önemlidir.